Kijken in de keuken van....

De aardappelomelet (Spaanse omelet)

De aardappelomelet of Spaanse omelet is een van de typische gerechten uit de Spaanse gastronomie.

Door Ghizlane Makoub
 Hiervoor hebben we maar drie ingrediënten nodig: eieren, aardappelen en een goede olie.
 Geliefd bij zowel volwassenen als kinderen, wordt het in bijna elk huis bereid, en zoals alle populaire recepten, bereidt elk de aardappelomelet op zijn eigen manier: sommige met ui, andere zonder ui, sappig, doorbakken … sommige vers gemaakt .  warm en koud.
 Vandaag delen we met je hoe we het altijd thuis bereiden;  soms voegen we ook groene paprika toe in reepjes die tegelijk gebakken worden.  De aardappelomelet is in ieder geval altijd heerlijk, vergezeld van een heerlijke salade zodat we een completer gerecht hebben.
  •   Spaans omeletrecept
 * Ingrediënten (4 personen):
 – 1kg aardappelen
 – 10 eieren
 – 1 ui
 – zout naar smaak
 De beste aardappelen om te frituren zijn de meest compacte, zoals Baraka, Spunta, Agria en Caesar.  Over het algemeen zijn geelvlezige aardappelen beter om te frituren, terwijl witvlezige aardappelen beter zijn om bijvoorbeeld te pureren.

 1- Eerste stap:

 We schillen en wassen de aardappelen, snijden ze in dunne plakjes van dezelfde dikte, zoals de ui.  We doen beide dingen in een pan en bedekken met extra vergine olijfolie, laten ze op middelhoog vuur koken – langzaam tot ze bruin beginnen te worden.  Je weet dat de aardappelen gaar zijn als ze beginnen te breken, met de peddel.  Om de omelet sappig te maken is het belangrijk dat de aardappelen goed gaar en gekonfijt zijn, want er is niets erger dan een omelet met een halve rauwe aardappel.  Dus wees geduldig met deze stap.
 * Voor elke 100 g aardappelen gebruiken we één ei.  Als je van sappiger houdt, kun je een extra ei toevoegen.  Als je meer wrongel wilt, gebruik dan een ei minder.
 Welke andere smaken passen goed bij de Spaanse omelet?
 Geef je omelet een persoonlijk tintje: het traditionele recept bevat chorizo, paprika, gamba’s, chili…
 2- Tweede stap:
 
 We halen de aardappelen uit de pan en laten ze goed uitlekken.
 Klop in een grote kom de eieren los en voeg de aardappelen en ui toe, voeg een beetje zout toe en meng.  We laten een paar minuten om goed te mengen.  Hier zijn degenen die de aardappelen liever heel laten en degenen die ze liever een beetje pureren met de peddel, zodat ze goed mengen met het ei.
 3- Derde stap:
 We doen een paar eetlepels extra vierge olijfolie in de pan en gieten alles.  Eerst breken we een beetje, alsof we een scramble gaan maken, dan vormen we het rond de randen.  Als we zien dat het al gestold is op de bodem, zetten we een bord of een deksel op de pan en draaien het snel om.  We zetten de pan terug op het vuur en schuiven de omelet van het bord in de pan.  We laten nog een paar minuten (2 of 3 als je meer wrongel wilt, minder als je van sappig houdt) om de bereiding af te ronden en we hebben onze aardappelomelet klaar.

Eet smakelijk!

 

Als je meer details wilt over het recept of over eerdere recepten, kun je ons mailen : MadeinHuis44@gmail.com
Of via e-mail naar Damast: info@damastinsalland.nl

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten