Kijken in de keuken van....

En geroosterde bloemkool met knoflook-tahinisaus

De keuken is echt zo’n plek waar je de bewoners van het huis kunt leren kennen. Daarom vragen we Sallanders in deze rubriek ons een kijkje in hun keuken te geven. Hoe ze over eten denken, welke waarde ze aan hechten en natuurlijk we nieuwsgierig naar gerechten. Eerder verschenen artikelen vind je hier.

Ik heb het al vaak gezegd: groenten verdienen veel als we ze in de oven roosteren.  Degenen met de slechtste roem verrassen degenen die ze op die manier proberen in plaats van te kiezen voor de traditionele gekookte, zoals het geval is bij de koolfamilie.  Dit gezonde recept voor bloemkoolbiefstuk uit de oven is mijn favoriete manier om van alle smaken van deze groente te genieten.

Door Ghizlane Maktoub

De techniek is een tijdje geleden in de mode geraakt door Angelsaksische netwerken en heeft niet veel mysterie.  Het houdt in dat de bloemkool in plakjes wordt gesneden alsof het steaks of steaks zijn, en dan zijn ze klaar met koken in de oven.  Geloof me als ik zeg dat ze erg lekker zijn, en ook de keuken verlost van die ietwat sterke geur die ons binnendringt als we de bloemkool koken of koken.

Deze snel en makkelijk geroosterde bloemkool met knoflook-tahinisaus zorgt ervoor dat je verliefd wordt op bloemkool. Het is van nature veganistisch, glutenvrij en gemakkelijk te bereiden.
  • INGREDINTEN:
  *Voor de knoflook-tahinsaus:
    ½ kopje rauwe cashewnoten, geweekt en uitgelekt
     2 eetlepels tahin.
    -1 krop geroosterde knoflook.
    -6 eetlepels water.
    – 1/2 theelepel zout naar smaak
  •   Voor de bloemkool:
     -1 grote bloemkool
     – 2 eetlepels olijfolie
     -Zout en peper
     -1/2 kopje granaatappelkorrels.
     -3 eetlepels gehakte verse peterselie of koriander
      •           INSTRUCTIES:
  *Voor de knoflook-tahinsaus (1) :
Voeg alle ingrediënten behalve water en zout toe aan een keukenmachine.  Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje het water toe tot de saus glad begint te worden. Voeg zout naar smaak toe.
  •  Voor de bloemkool:

 Verwarm de oven voor op 180° a 200°C

Verwijder de bladeren van de basis van de bloemkool, maar laat de steel intact.  Snijd de bloemkool in stukken van 2,5 cm dik (ik noem ze gewoon voor de lol “steaks”).  Het midden van de bloemkool moet bij elkaar blijven, terwijl de randen in roosjes kunnen afbrokkelen, maar dat is oké.

Leg alle bloemkool op een bakplaat en besprenkel met olijfolie.  Kruid royaal met peper en zout en rooster ongeveer 25-30 minuten, of tot de bloemkool zacht is en de randen goudbruin zijn.

Besprenkel de bloemkool met knoflook-tahinisaus en bestrooi met verse granaatappelpitjes.  Garneer met vers gehakte koriander of peterselie en geniet.
  •    OPMERKINGEN:

Ik zet mijn knoflook graag een kwartier voor de bloemkool in de oven en een paar minuten voordat de bloemkool gaar is eruit. Zo kan ik de roomsaus maken en heb ik alles bijna tegelijk klaar.

(1) Tahina-recept op de volgende link
Kijken in de keuken van Ghizlane: Mutabbal uit de Syrië – Damast in Salland

Als je meer details wilt over het recept of over eerdere recepten, kun je ons mailen : MadeinHuis44@gmail.com
Of via e-mail naar Damast: info@damastinsalland.nl

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten