Kijken in de keuken van....

Ghizlane Maktoub: Kijken in de keuken van….

© Pixabay

Als ik vroeger met mijn moeder over de markten dwaalde, voelde ik me altijd magnetisch aangetrokken tot kruiden, ook door door de geneeskrachtige tegen allerlei kwaaltjes. Dit speelde zich af in Marokko toen ik daar nog woonde.

 

Door Ghizlane Maktob

 

Jeugddroom

Misschien was het de sterke geur van kruiden die uit de winkels en de kramen kwam, of de combinatie van de geuren van verschillende kruiden. Het kan ook de caleidoscoop van kleuren geweest zijn die me vanaf mijn kindertijd zo aantrok. In ieder geval ontstond in die tijd al mijn droom om een kruidenwinkel te openen als ik groot zou zijn! Dat ik allerlei kruiden in mijn toekomstige echtelijke huis zou hebben voor prachtige gerechten maar ook als apotheek met geneesmiddelen.

Spaanse ervaringen

Later verhuisde ik met mijn familie naar Spanje. Daar kwam ik weer kruiden tegen in allerlei gerechten die afweken van wat ik tot dan gewend was. Nieuwsgierig als ik op dit gebied was ontdekte ik in Spanje op mijn speurtochten allerlei voor mij nieuwe kruiden, specerijen en medicinale producten, vaak uit Azië en Latijns-Amerika

Voorbestemming

Het leven bepaalde voor mij dat ik een Syrische man tegenkwam. En daar trouwde ik later mee! Zo werden mijn ogen geopend voor de Syrische keuken en die van het Midden-Oosten in het algemeen. Een nieuwe dimensie voor mij. Hierdoor werd ik enorm uitgedaagd om allerlei nieuwe gerechten te ontdekken en daarmee te experimenteren.

Ik kwam specerijen en kruiden tegen die veel leken op wat ik  gewend was. Ik kan nu heel internationaal koken en krijg veel complimenten van mijn familie en mijn man hiervoor .

Nederland

Het lot bepaalde dat mijn carrière op een andere plaats voortgezet wordt, wij verhuizen naar Nederland. Daar verbaasde ik me over de toevoegingen die er gebruikt werden en ik vond het heel leuk om te zien dat sommige vrienden meer dan één internationale keuken in één maaltijd mixten, met ook nog eens Nederlandse invloeden. En dan was er natuurlijk Donna met haar oer- Hollands eten dat ik ook heerlijk vond.

Evaluatie

Ik maak mijn reis van leven en nieuwsgierigheid. De mars van mijn leven. Mijn verhuizingen naar verschillende landen en de kennismaking met het leven daar heeft me verrijkt. Mijn verlangen om te leren en te proberen wordt gestild. En nog steeds heb ik die enorme passie voor kruiden en specerijen.Ik heb het nu eindelijk door: Ik ga in mijn huis mijn keukenkastjes anders indelen. Om onderdak te bieden aan mijn grote verzameling specerijen en kruiden, die ik overal vandaan haalde. Ik heb alles keurig gerubriceerd in mijn kruiden- schatkamer. Ik weet precies waarvoor elke soort gebruikt wordt. Voor welk gerecht of om wat te genezen. Samen met mijn man plantten wij verschillende soorten geneeskrachtige kruiden op ons balkonnetje. Zoals bijvoorbeeld citroenmelisse, die ons helpt om te ontspannen en te slapen, maar ook munt en tijm.

Eigen volkstuin

Twee jaar geleden huurden wij  een stuk grond in de  volkstuin in Olst, waar ik experimenteerde met de geschiktheid voor de teelt in Nederland van diverse kruiden en sindsdien halen we ons voedsel en onze groenten uit eigen tuin, volledig natuurlijk geteeld. Ik heb hierbij veel geprofiteerd van de ervaring van twee vrienden: : Willy ( van de Aarden Huizen in Olst) en Agnes (van ‘t natuurlijke Huus in Raalte).

Ik dacht eerst om een ​​project zoals een YouTube-kanaal op te zetten om verschillende recepten voor eten aan te bieden, maar nu wil ik dat doen op Damast In Salland en daar elke week een recept presenteren voor een bijzonder gerecht. Ik hoop dat ook andere kookliefhebbers recepten zullen gaan toevoegen aan ons nieuwe project Kijken in de Keuken van….

De kookcultuur maakt deel uit van de algemene cultuur van volkeren en heeft een samenbindend effect. Precies waar wij in Damast in Salland voor staan. Ik wil mijn vrienden Willy en Agnes uitnodigen om te assisteren in dit project. Dit vanwege hun onderscheidende talenten op dit gebied.

Ghizlane is voor de volgende aflevering in dit thema benieuwd hoe Agnes Heethaar hierover denkt en hierop wil reageren. Damast is ook benieuwd naar jouw verhaal bij het thema ‘Kijken in de keuken van….’ Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft.

 

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

  • Mooi Ghizlane. Ik leer ook weer van jou over de kruiden. Ik heb ook goede herinneringen aan die jute zakken vol op markten die we tijdens onze vakanties bezochten. En Marokko staat ook nog op ons wensenlijstje. Mijn artikel volgt.
    Agnes.