Harrie Kiekebosch: Sociale media, Zegen of Tegen, Tinder- voordelen

Interessant? Deel het artikel

210612kees
©Pixabay

Damast in Salland is op zoek naar wat diverse Sallanders van social media vinden. Een zegen of tegen? Harrie Kiekebosch kan de voordelen van Tinder wel begrijpen. Eerdere bijdragen over dit onderwerp zijn hier te lezen.

Door Harrie Kiekebosch

Een kennis had de verkering uit, net voor corona. Een fris ding nog, strak in het vel en een hormoonhuishouding die het nog gewoon goed doet. “Noa dissen wear een frissen” was het eerste dat ik dacht, maar de op de klippen gelopen relatie had best lang geduurd en dan is zo’n opmerking wat te bot. Net als dat de hond dood is en dat je dan vraagt of ze weer een ander nemen. Dat schijnt bij hondenbezitters heel gevoelig te liggen.

Hoe kom je in coronatijd aan een nieuwe vrijer? De cafés dicht, geen festivals, zelfs op je werk – waar blijkbaar heel veel relaties ontstaan (en anderen dan weer kapot gaan) ben je zo goed als alleen. Ja met Tinder, maar of dat nou zo’n goed alternatief is…

We zijn geneigd de digitale wereld wat in een verdomhoekje te drukken. Onterecht.
– Kopen op internet gaat nu eenmaal veel makkelijker dan in de winkelstraat. Als ik lokaal een boek wil, moeten ze het vaak ook bestellen, nou dat kan ik zelf ook wel. En zo gezellig is het daar in de winkelstraat heus niet hoor. D’r lopen altijd van die zanikkers die zeggen da je niet mag fietsen.

– Colleges op HBO en universitair onderwijs winnen het ook niet van digitale versies. We willen dat wel graag doen geloven, maar voor de docent is dat zijn broodwinning, voor de student is het te doen om sociale contacten. Maar wees nou eerlijk: als ik aan zeventig studenten een college over interviewtechnieken geef en twee uur later en een half jaar jaar later weer twee keer, herhaal ik dat college, dan is digitaal toch veel handiger? Nog beter: één iemand in de wereld neemt dat college op in het Engels en alle studenten kijken daarnaar. Ik kan dan met studenten gelijk door naar de werkcolleges: interviewen.
Als je kijkt naar kansen, kun je het onderwijs op deze manier revolutionair veranderen, veel goedkoper maken, veel meer tijd hebben voor individueel onderwijs.

En dan Tinder. Ik kijk wel eens mee met mensen die die dating-app hebben, Je krijgt een foto te zien, wat karaktereigenschappen erbij en dan kun je oordelen. Wil ik daar wel of niet mee daten. Sommige van de tinderaars willen gelijk de koffer in duiken. Als jij daar ook zin in hebt: hoe mooi is dat. Maar als je daar geen zin in hebt, swipe je hem weg. Foetsie, happa.
De meeste dates – begrijp ik – zijn ‘een kopje koffie doen’ en een stukje door het park wandelen, afgesloten met ‘we zien wel even of we elkaar nog weer zien’.

Nu in de kroeg: je hebt gen foto maar een real live beeld van iemand. Je hebt vermoedelijk geen idee van zijn karakter. Je hebt beiden een borrel op. Als de een gelijk naar bed wil en de ander niet, kun je dat niet zo maar even weer wegswipen. En als je een blauwtje loopt kom je elkaar volgende week weer in die kroeg tegen. Niks nie foetsie.

In het boek ‘Connected’ wordt uit de doeken gedaan dat een relatie meestal geen toeval is, zelfs als je je geliefde ver weg elders in de wereld op vakantie tegenkomt. Je maakt immers dezelfde keuzes, wat de kans vergroot elkaar tegen het lijf te lopen. Een kroeg is niet zo’n heel goede selectiemethode. Niet veel meer dan zelfde stad, zelfde leeftijd, zelfde soort kroeg als voorkeur. Een vakantie in Nepal selecteert veel beter. Maar de beste selectie doe je toch wel digitaal. Op afstand, zonder teveel emotie nog, nuchter, zonder je bekeken te voelen. Na die eerste selectie maak je een volgende onschuldige stap, daarna kijk je welk verder. Klikt het niet, dan ga je weer swipen.

Blijf ik nog wel even zitten met die sociale contacten die je zou missen. Dat is alleen maar zo als je het bij digitaal houdt. Maar studenten die een hoorcollege kunnen kijken wanneer het hen uitkomt, houden veel meer tijd over voor socializen. Tinder werkt sowieso naar sociale contacten toe. En de mensen die ik niet meer tegenkom in de winkelstraat, ik heb zo maar het idee dat ik daar niet zo geel aan mis.

Damast is ook benieuwd naar jouw mening over ‘Sociale Media, zegen of tegen’. Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.