Discriminatie Opinie

Hasan Kaddour: Intrieste discriminatie bij voetbal

© PxHere

Wat voor bedenkelijke ontwikkelingen zagen wij bij het EK voetbal? Vreselijke uitingen van onbegrip tussen mensen.

Door Hasan Kaddour

 

 

 

 

 

Wat ging er mis?

  • Engelse fans bespotten en verstoren het volkslied van andere landen.
  • Engelse fans vallen een Duits meisje aan via sociale media.
  • Een mediaoorlog tussen Engeland en Duitsland met beschuldigingen van nazisme was een dieptepunt.
  • Engelse fans slaan Italiaanse fans in elkaar na de wedstrijd.
  • Hongarije maakte slechte wetten op het gebied van homorechten. Duitsland en Nederland grepen het EK aan om de Hongaarse regering aan te vallen.
  • De UEFA verbiedt om speelstadions in de regenboogkleuren aan te lichten.
  • Minister-president Rutte dreigt emotioneel Bulgarije af te scheiden van de Europese Unie!!
  • Engelse fans slaan racistische taal uit, vooral op social media, tegen de gekleurde spelers in hun nationale plog die penalty’s misten.

Grenzeloze domheid

Ik vraag mij dan ook af of wij eigenlijk wel voetbal aan het kijken waren. Wat een domheid dat dit kan gebeuren! Politici zijn in deze periode niet van het scherm te branden en uiten zich over dit onderwerp, gewoon op straat of in debatten en gebruiken allemaal woorden alsof ze in een mijnenveld lopen. Links of rechts niet meer te herkennen. En discriminatie heeft niets met politiek te maken. Dat gaat om elementaire mensenrechten voor iedereen

Vanuit mijn achtergrond

In het Midden-Oosten zie je vlammen van oorlog. In het westen de branden van politici. Ik kom uit zo’n land waar de oorlog uitbrak en waar een politicus zijn idealen niet meer voor het voetlicht mag brengen. Waarschijnlijk zat er wel een politicus tussen de 13.000 doden in de Sednaya gevangenis in Syrië die nooit meer zijn mening kan verkondigen. Volgens een rapport van Amnesty International stierven ze door marteling, stokslagen, honger. We zullen het niet weten, onder de doden zitten mensen die niet eens geregistreerd waren. Ze zijn alleen nog maar meer een herinnering.

Verkiezingsangst

In Nederland komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan. En ik zie dat sommige Nederlanders vinden dat ze niet tolerant moet zijn voor mij, voor mij als een mens. Die Nederlanders willen zichzelf veilig stellen ten koste van mensen die hun oorlogsland verlaten hebben. De Middellandse Zee met z’n haaien en soms hoge golven heeft veel vluchtelingen verzwolgen, maar er zijn er gelukkig ook,  die afhankelijk van mensensmokkelaars en andere gevaren trotserend, op zoek konden gaan naar dat vriendelijke en vredige land met een prachtige blauwe hemel waar zij veiligheid en een menswaardig bestaan zouden kunnen vinden.

Mensen, open alstublieft uw ogen voor wat er allemaal in de wereld gebeurt!

Mijn perspectief

Wist u dat de wereld eigenlijk helemaal niet zo groot is? Kijk op een kaart en u ziet dat er maar gelimiteerd plek is voor iedereen. Net als in een te klein huis dat is voor een groot gezin. De ruimte is gelimiteerd! Dat is al eeuwen zo. En migratie is ook van alle tijden. Tijdens oorlogen in Centraal Azië vluchtten mensen naar Zuid Azië. In de wereldoorlogen vluchtten mensen uit Europa naar Noord Afrika en het Midden Oosten.

Ik ben op zo’n golf meegekomen naar Nederland. Niet vanwege honger of omdat ik meer welvaart wilde. Niet vanwege toerisme. Ik koos voor Nederland omdat ik er kennis over had verzameld. Daardoor kreeg ik een mooi beeld van een geciviliseerd land, een van de grootste kleine landen van de wereld. Geen koloniaal land meer dat de behoefte heeft zijn cultuur aan anderen op te dringen, een land dat haar leger inzet om overal in de wereld de burger weer een waardig leven te geven.

Ik koos voor Nederland vanwege de diversiteit van de bevolking, haar tolerantie, haar eerlijke rechtssysteem, haar hoge graad van onderwijs en wetenschap.

Je kunt je toch haast niet voorstellen dat er Nederlanders zijn die dat beeld teniet willen doen? Dat er Nederlanders zijn die zich verlagen tot discriminatie. Zijn dat wel mensen die echt van hun land houden?

Mensen, vluchtelingen uit Syrië zijn hier echt niet naartoe gekomen om hun cultuur en hun manier van leven op te leggen aan de Nederlanders. Hij komt hier als een respectvol vreemdeling die beseft dat hij de cultuur van het land waar hij terecht komt, heeft te respecteren. Ik probeer te integreren, leer de taal en verdiep me in de cultuur. En ja natuurlijk hou ik mijn eigen cultuur ook bij me, net als mijn eigen geloof. Maar het geloof is voor een persoon, het land is voor ons allemaal.

Diversiteit in een samenleving is een cadeautje voor iedereen!

Mensen, nog een ding. Van die oorlog in mijn land, die vreselijke oorlog waardoor ik ontvlucht ben, dat is een situatie die ik niemand toewens. Haat is zo’n negatieve emotie. Het produceert alleen maar een zieke samenleving.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten