Jenny Sterling- Makkinga: Typisch Sallands

Interessant? Deel het artikel

Salland01

Voor het thema voor deze week van Damast in Salland horen wij graag over ervaringen in/ over Salland van inwoners met welke achtergrond dan ook. Eerdere afleveringen over dit onderwerp vindt u hier.

 

Vraagje, Jenny, wil je wat schrijven over iets typisch Sallands? Ik moet er even goed over nadenken.

 

Door Jenny Sterling-Makkinga

 

 

 

 

 

Want hoe dol ik ook ben op onze streek, iets bedenken wat nou typisch staat voor ons als Sallands volk is nog best lastig.

Vinden we niet veel overlap met de Twentenaren, Achterhoekers en de Drentenaren? Eigenlijk wel, als je er goed over nadenkt. De taal die we spreken onderscheidt ons, maar ook niet helemaal. Verstaan doen we elkaar ook wel prima. Ondertussen is de raszuivere Sallander allang gemixt met bloed vanuit andere regionen.

Zo ook ik zelf. Mijn vader is een Ommer ( geen Ommenaar!) en mijn moeder een Drenth uit een dorpje genaamd Hollandscheveld. Verschil in gewoontes waren er bij ons thuis niet echt. Siepels zijn uien en de deuren en ramen doen we allemaal los. Als ik vraag waar je vandaan komt zeg ik het liefste ‘ waar kom je weg’ De ‘n’ slik(te) ik in en een Hollander herkent mij momenteel nog enkel aan die ‘typisch’ Nedersaksische formulering van alledaagse dingen.

Ik heb tot mijn pubertijd niet geweten dat uien en siepels hetzelfde zijn. Ik ben nog fel in discussie gegaan over het onrecht wat ze mijn siepels aan wilden doen. Ik kwam bedrogen uit. Maar terug naar de vraag. Misschien kun je beter spreken van ons als Nedersaksisch volk met tradities die elkaar bij de streken overlappen. Dat gaat zelfs de landsgrenzen nog over. In de jaren dat ik nog in Hardenberg woonde kon ik dan ook prima met de Duitsers aan de andere kant van de streep praten. We begrepen mekaar prima. Er zaten dan ook maar een paar weilanden tussen ons in. Wat maakt ons Salland dan zo typisch? Ik denk dat ik het wel weet….

Het lijntje wat er ooit om heen getrokken is op de kaart. Dat dus!

 

Heeft u ook een leuk Sallands verhaal, stuur het dan naar info@damastinsalland.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Noaberschap in Luttenberg

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.