Opinie Sociale media

Joop van der Wal, Social media, zegen of tegen? “Kwestie van gezond verstand”

© PxHere

Door Joop van der Wal

De vraag die ik hier meteen bij stel: voor wie? Het is maar wie je er naar vraagt. Dat deze media sociaal heten, doet mogelijk recht aan de betekenis van het woord: verbondene, partner. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat er sprake is van een verbinding. Dat is dan echter een verbinding op afstand, het heeft geen zin gebruik te maken van social media als je op minder dan vijf meter van elkaar staat, zit of ligt.

 

Juist in die afstand zit voor mij het probleem van de sociale media. Als ik een ander niet in de ogen kan kijken, is er voor mij geen échte verbinding mogelijk. Verbinding en contact zijn er voor mij pas echt als ik niet alleen hoef af te gaan op een afbeelding en woorden. Ik wil ook de lichaamstaal lezen, ik wil het weten als woorden ‘ja’ zeggen, maar het hele lijf brult ‘nee’.

Mogelijk zit de zegen van social media in de snelheid van de informatiestroom. Het verwerken van al die gegevens kost een hoeveelheid tijd die mensen er niet altijd voor nemen. Of zoals iemand ooit zei: denken is zo vermoeiend dat de meeste mensen de voorkeur geven aan oordelen.

Kortom: een gezond gebruik van social media vereist een goed gebruik van het gezond verstand en het is voor mij nog maar de vraag of daar door alle gebruikers op tijd een beroep op wordt gedaan.

Damast is ook benieuwd naar jouw verhaal bij het thema ‘Sociale Media, zegen of tegen’. Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft.