Joop van der Wal: Wat wordt er gevierd met Pinksteren?

Interessant? Deel het artikel

210520PxHerekees
© PixHere

Stel eens dat je de straat op zou gaan en aan honderd willekeurige voorbijgangers zou vragen: “Wat wordt er gevierd met Pinksteren?” Ik vermoed dat slechts een kleine minderheid van die honderd een antwoord zou geven dat een beetje in de buurt komt van wat de christelijke kerken zouden willen horen.

Door Joop van der Wal

 

 

 

 

 

Lang weekend

“Wij vieren dat we twee dagen vrij hebben…” zou misschien één van de antwoorden zijn. Daar staat dan tegenover dat zeker op de tweede pinksterdag enorm veel mensen NIET vrij zijn: de hele horeca is in touw, vrijwel alle woonboulevards zijn open en tegenwoordig ook het merendeel van de supermarkten. Het wordt voor ‘eenmanszaken’ steeds moeilijker om nog aan je broodnodige rust toe te komen als je meedoet met de openingstijdengekte van het grootwinkelbedrijf. Voor de consument maakt het allemaal niet uit. Die kan gewoon stoppen met nadenken en plannen, alles wat ik niet in huis heb kan ik toch nog wel ergens halen…

Het brandt

Het lijkt af en toe wel of we niet gelukkig meer kunnen zijn zonder de Olympische gedachte in de praktijk te brengen: alles moet hoger, sneller, sterker (altius, citius, fortius). Die voortdurende vergelijking met alles en allen om ons heen geeft een hoeveelheid stress die steeds meer mensen niet aankunnen. Vroeger zeiden we dan dat iemand overspannen was, je had letterlijk een teveel aan spanning waar je aan onderdoor ging. Niemand is nu nog overspannen, we hebben er een interessantere term voor gevonden: we hebben een burn-out. Uitgebrand, opgebrand, zwartgeblakerd, niet vooruit te branden.

Relatie met Pinksteren

Daar zie ik ineens een link met de pinksterdagen! Volgens het aloude verhaal was er op de eerste pinksterdag ook sprake van vuur. Nog steeds gebruiken we zo’n soort uitdrukking voor mensen die ergens erg enthousiast over zijn: ze zijn in vuur en vlam. Wanneer iemand de geest krijgt kun je zien dat hij of zij geestdriftig wordt. Ineens zijn er dingen mogelijk waar je voordien nog niet aan had gedacht. Alsof er door die geest ergens een luikje open ging dat tot dan toe gesloten was. Dan kan de (goddelijke) inspiratie binnen komen om dingen anders te zien. Daar kan ik best enthousiast over worden en dat woord is ontleend aan het Griekse en theo (ἔνθεος): een innerlijke God of: God in zich hebbend.

Als je zo naar Pinksteren kijkt, als een feest van de inspiratie, kun je dat best nog blijven vieren, ook als je geen vrij hebt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden