Kijken in de keuken van....

Kijken in de keuken van …. Tulay Tanaydin

De keuken is echt zo’n plek waar je de bewoners van het huis kunt leren kennen. Daarom vragen we Sallanders met elke achtergrond in deze rubriek ons een kijkje in hun keuken te geven. Hoe ze over eten denken, welke waarde ze aan hechten en natuurlijk we nieuwsgierig naar gerechten. Eerder verschenen artikelen vind je hier.

Door Tulay Tanaydin

Roots: duurzame landbouw

In 2014 heb ik op de Oorsprong in Schalkhaar, op basis van de uitgangspunten van de Permacultuur, het Centrum voor Duurzame Landbouw “Roots” opgericht.

“Roots” heeft als doel een model te bouwen van een duurzaam (kringloop) landbouw- en voedselsysteem met integratie van boom-, gewas-, bijen- en veeteelt, dat zich zelf in stand kan houden tot ver in de toekomst met gebruikmaking van de principes van Permacultuur.

Het concept van dit project is geïnspireerd door mijn ervaringen met mijn vrijwilligersproject, Anatolian Food Gardens: www.permacultuurdeoorsprong.nl/nl/about.

In 2014 is dit project in Turkije – helaas – stopgezet, omdat de staatsgevangenis, die zich op een perceel van zestig ha bevond vanuit het Turkse Ministerie van Landbouw de opdracht kreeg uitsluitend veevoer te gaan verbouwen op die zestig ha. Vervolgens ben ik, na het pilot project voor de gevangenis, in Nederland op zoek gegaan naar een hectare landbouwgrond om het concept van mijn vrijwilligersproject hier uit te voeren. En zo ben ik op de Oorsprong terecht gekomen (februari 2014).

Het pure eten

Ik ben van het pure eten. Dat komt doordat ik in het oosten van Turkije in een zelfvoorzienend dorp bij mijn opa en oma ben opgegroeid tot mijn 8e jaar.

Wil jij ook genieten van het pure eten? Dan wil ik graag het volgende recept met je delen:

Ingrediënten gevulde courgettebloemen

– 20 à 25 courgettebloemen*

– Voor de vulling:

– 250 gram pandan rijst

– 1 ui

– gedroogde munt, peterselie, zwarte peper en zout

– olijfolie

Bereiding

  • Verwijder voorzichtig de groene blaadjes van de courgettebloemen.
  • Bak de ui in olijfolie.
  • Voeg daarna alle ingrediënten toe en meng goed.
  • Voeg 1 kop kokend water toe en laat het geheel op laag vuur sudderen tot het vocht is opgenomen.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Vul de bloemen (niet te vol) en draai de bloembladtoppen dicht.
  • Plaats de gevulde bloemen naast elkaar in een pan.
  • Bedek deze met water, waar zout en olijfolie aan toegevoegd is.
  • Laat de bloemen op laag vuur stomen/koken totdat het water is opgenomen, en de rijst gaar is.
  • Indien gewenst kan het gele knopje uit de bloem verwijderd worden met een theelepel.

Naar eigen smaak kunnen gedroogde krenten en pijnboompitten aan de vulling toegevoegd worden.

 

Damast in Salland is ook benieuwd naar jouw verhaal bij het thema ‘Kijken in de keuken van….’ Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft. info@damastinsalland.nl

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

  • Beste Tulay Tanaydin,
    ik kijk uit naar de bloei van mijn courgetten om hun bloemen te verzamelen en je recept uit te proberen, je hebt me nieuwsgierig gemaakt in het gehemelte …
    Ik hoop dat je meer recepten met ons blijft delen, en ik wens je veel succes met je project, bedankt