Opinie Sociale media

Sociale Media: Zegen of Tegen

© PxHere

Damast in Salland stelt regelmatig sociale thema’s voor waarop mensen kunnen reageren en ziet dan graag dat aan het eind van het artikel iemand uitgenodigd wordt voor een reactie. Een kettingreactie dus. Het thema deze keer is de voor-  en/ of nadelen van sociale media. De bal werd afgetrapt met een artikel van Kees Huls die Gerlant Zielman, uitnodigde die als volgt reageerde. Daar kwam vandaag weer een mooie reactie op van Marjan Potze uit Heino, één van de meest kritische inwoners van de Gemeente Raalte met regelmatig zinvolle reacties op gebeurtenissen.

Door Marjan Potze

“Tja Gerlant, daar vraag je me wat: Sociale Media: Zegen of Tegen?”

Ben pas laat, zo rond m’n 57/58e levensjaar (2007/2008) in aanraking gekomen met de pc.
We kochten die ergens in het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw voor de oudste twee kinderen die toen op de middelbare school zaten.
De pc interesseerde mij geen klap.
Het ging mij eerlijk gezegd ook allemaal boven de pet.
Totdat ik op een gegeven moment secretaresse werd van het koor waarvan ik toen lid was.
Notulen schreef ik met de hand.
Brieven en dergelijke rammelde ik op een typemachine, deed ze vervolgens in een, nog geen zelfklevende, envelop, likte vervolgens respectvol aan de achterkant van de Majesteit en deed hem daarna in de brievenbus.
De PTT, nu PostNL zorgde dan dat hij op de plaats van bestemming kwam.

Toen ik op een goede dag weer eens hevig foeterend met Tipex in de weer was, toen nog een potje met een klein kwastje en vloeibaar wit spul erin, waar je fout getypte woorden of letters mee kon verbergen en ik daar zo genoeg van kreeg heb ik manlief en zoon gevraagd me de basis beginselen van de pc bij te brengen.
Tja, het is in ieder geval handig als je weet hoe je zo’n apparaat aan- en uit moet zetten.
Was niet echt een succes.
Manlief had geen geduld en zoon begreep niet waarom ik hem niet kon volgen als hij mij iets uitlegde terwijl zijn hand over het toetsenbord vloog…
Maar goed, oefening baart kunst en uiteindelijk is het me toch gelukt.
Het is een prachtuitvinding alleen: Hij moet het wel doen!

Het was dus ergens in de beginjaren van de 21e eeuw dat ik al surfend op het www, terechtkwam op websites als
‘NuHeino’, ‘RoalteNet’ en ‘SallandCentraal’.
Websites waarop onder andere ook veel te lezen stond over de lokale politiek.
Intussen bestaat alleen SallandCentraal nog.

Vooral de beheerder van RoalteNet, burgerjournalist Frank Jansen of Lorkeers, heeft me in die tijd wegwijs gemaakt in de Raalter politiek door me veel te vertellen over hoe de verhoudingen lagen tussen de verschillende partijen.
Heino was inmiddels al een aantal jaren samengevoegd met Raalte en burgemeester Bolhuis was net de laan uitgestuurd.
M’n interesse in de lokale politiek was dus gewekt.
In die tijd werd er door bovengenoemde websites veel informatie gegeven over politieke zaken die toen speelden en was het nog gewoon dat er politici met je in discussie gingen als je het ergens niet mee eens was.
Er was zelfs een politicus van de VVD (Piet Pont) die op Salland Centraal in een column op een leuke manier de raadsvergaderingen onder de loep nam.
En door de burgers werd er flink gereageerd onder de artikelen.
De meeste trouwens onder een schuilnaam wat ik dan wel weer jammer vond.
Zo nodig een (onderbouwde) reactie plaatsten als je een andere kijk op de zaak hebt of het ergens niet mee eens bent is fijn.
Je kunt dan tenminste je frustratie over iets kwijt.
Ik weet nog heel goed dat ik het de eerste keren doodeng vond!
Ook moest je soms best een dikke huid hebben want er waren toentertijd best veel autochtone Raaltenaren die het maar niks vonden dat je als import Sallandse, en ook nog eens woonachtig in Heino, soms een kritisch geluid liet horen richting de Raalter politiek.
Desalniettemin was het een prachtige tijd die ik voor geen goud had willen missen!
Hoe anders is het nu!
Je hoort nog zelden iets vanuit de lokale politiek.

Verder zit ik alleen op Facebook maar daar doe ik ook weinig mee.
De reacties onder artikelen die je daar soms tegenkomt zijn ronduit verschrikkelijk!
En naar elkaar luisteren is er al helemaal niet bij!
Vaak wordt er gescholden en geschreeuwd dat het een lieve lust is want iedereen is ervan overtuigd dat ie gelijk heeft!
Aan Twitter, Instagram of welk medium dan ook begin ik niet eens.
ik zou er een dagtaak aan hebben en dat wil ik gewoon niet.
Op de vraag: Sociale Media: Zegen of Tegen?” kan ik dus geen eenduidig antwoord geven.

Soms voelt het als ‘zegen’ maar vaker nog staat het me ‘tegen’.

Marjan is voor de volgende aflevering in dit thema benieuwd hoe Hasan Kaddour hierover denkt en hierop wil reageren. Damast is ook benieuwd naar jouw verhaal bij het thema ‘Sociale Media, zegen of tegen’. Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft.

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten