Sociale media

Sociale media: Zegen of Tegen. Laura Wilms: Mijn haat- liefde verhouding met social media

© PixaBay

Damast in Salland is op zoek naar wat diverse Sallanders van social media vinden. Een zegen of tegen? Hasan Kaddour heeft wel twijfels. Eerdere bijdragen over dit onderwerp zijn hier te lezen.

Vandaag Laura Wilms- Groten, eigenaar van Betekenisme.

Door Laura Wilms- Groten

Soms heimwee

Er zijn dagen dat ik verlang naar simpelere tijden. Tijden dat de wereld nog niet zo verbonden was als die nu is, je hele sociale leven zich afspeelde in het dorp waarin je woonde, je altijd offline was en niemand je vertelde wat jij nodig hebt om je mooi of goed te voelen. Maar dat zijn vooral de dagen dat ik overprikkeld ben door social media en teveel op mijn telefoon en laptop heb gezeten. Het enige wat mij dan helpt is een poosje offline te gaan. Niet meer verbonden te hoeven zijn met de hele wereld maar de verbinding weer herstellen met mezelf. En dat is gelijk voor mij het grootste nadeel van social media: De verbinding met jezelf verliezen doordat mijn pijlen continu naar buiten gericht zijn.

Uitweg

Vooral wanneer ik moe, overprikkeld of iets me niet lekker zit is het zó verleidelijk om mindless te gaan scrollen. Om afleiding te zoeken, om maar in die “doe- stand” te blijven. Mijn lichaam zegt dat het rust wil, maar mijn hoofd wil alleen nog maar meer stimulu. Wanneer ik dan een half uur later opkijk baal ik van het feit dat ik een halfuur heb verspild en voel ik me nog slechter.

Positieve effecten

Maar er zijn ook dagen dat social media mijn leven zoveel mooier maken. Door social media vond ik gelijkgestemden die ook interesses hebben als natuurlijk ouderschap, slow en simple living en bewust ondernemerschap. Een soort van Tribe waarin ik me thuisvoel en die ik zonder social media waarschijnlijk niet zo snel had gevonden. De vriendschappen, inspiratie en kennis die ik daar heb gevonden is ongekend en daar ben ik heel dankbaar voor.

Belangrijk voor eigen bedrijf

Social media heeft er ook voor gezorgd dat ik de impact kon vergroten van mijn bedrijf Betekenisme. Toen in 2020 Corona mijn 1-1 wandel coachsessies volledig stillegde ben ik social media nog meer gaan omarmen. Ik had eerder een ontzettende weerstand tegen woorden als een “marketingstrategie en social media strategie” omdat ik bang was dat ik mijn werkdagen vooral achter een computer moest doorbrengen. Online maar niet verbonden met mijn klanten. Werken maar niet op mijn voorwaarden. Nu zie ik in dat dat vooral angst en onwetendheid was. Ik zag dat veel ondernemers het wel zo aanpakten (hele dagen achter de computer, met grote doelen en veel stress) en had de angst dat ik het ook op die manier moest doen om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen met mijn werk.

Eigen regels

Door weer terug te keren naar mijn waarden en mijn kennis te vergroten op bewust ondernemerschap lukte het me om social media voor mij te laten werken in plaats van andersom. Nu coach ik ook online en komen mijn klanten niet meer alleen uit Salland maar uit heel Nederland, Europa en zelfs Bonaire. En dat is waar social media voor mij over gaat. Het is een middel dat mij moet dienen en niet andersom. En dat lukt me alleen als ik er bewust mee omga (de documentaire The Social Dilemma heeft me dat ook weer pijnlijk duidelijk gemaakt) En daarvoor heb ik echt wat regels voor mezelf moeten opstellen. Juist om niet meegezogen te worden maar om bewuste keuzes te kunnen maken.

Regels stellen

Een voorbeeld van een aantal regels:

  • Niet op social media zijn waar mijn zoontje van 1,5 jaar bij is; Ik wil met mijn aandacht bewust bij hem zijn en hem voorleven hoe je gezond met social media om kan gaan.
  • Geen social media en beeldschermen in de avonden en kort voor het slapen gaan; Want anders kom ik moeilijk in slaap, slaap ik onrustig en heb ik minder tijd voor dingen die ik belangrijk vind in de avonden.
  • De instagram app verwijderen als mijn werkdag er op zit en weer opnieuw installeren als hij begint; Ik krijg best wel veel berichtjes of reacties en anders ben ik altijd met mijn werk bezig.
  • Als ik op social media kijk moet dat een bewuste keuze zijn en niet door mindless mijn telefoon te pakken; Ik check eerst even bij mezelf in wat ik nodig heb en of social media mij daarin voorziet.
  • Niet langer dan 20 minuten achter elkaar; Na een poosje verdwijn je al snel in de krochten van social media en wordt het vanzelf wel mindless.
  • Ik mag fouten maken en ben niet te streng voor mezelf; Ik zie het als experimenteren, wanneer ik nieuwe inzichten heb of mijn behoeftes veranderen dan veranderen de regels mee.

Zegen

Dan voelen social media echt als een zegen. Is het altijd makkelijk? Nee, maar alleen dan lukt het me om me niet geleefd te voelen door mn telefoon. En dat vind ik alle moeite meer dan waard!

Vakantie

En terwijl ik dit schrijf ben ik op vakantie midden in de natuur. Tijdens mijn vakanties ben ik altijd veel meer offline. En dat is een bewuste keuze. Even afstand nemen om dingen weer in een juist perspectief te kunnen zien. Aandacht voor mezelf, mijn gezin en de natuur. En nu ik er afstand van neem en er niet meer zo middenin zit, besef ik me hoe vrij en kalm ik me voel door niet continu verbonden te zijn. Bepaalde oude negatieve gewoontes bleken er toch weer ingesleten te zijn. Dus ik zie weer nieuwe kansen voor verbetering voor na de vakantie! 😉

Je kan mijn online avonturen volgen via www.Betekenisme.nl en op Instagram door mijn account @Betekenisme te volgen!

Damast is ook benieuwd naar jouw mening over ‘Sociale Media, zegen of tegen’. Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft. info@damastinsalland.nl.

 

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten