Typisch Sallands: Prachtige regio, die zich misschien niet genoeg in de kijker speelt

Interessant? Deel het artikel

210701FlipJ

Op Damast in Salland schrijven Sallanders van allerlei komaf hoe ze tegen bepaalde zaken aankijken. Maar hoe kijkt Salland tegen Salland aan? Wat is volgens jou typisch Sallands? Voor meer artikelen over dit onderwerp klik hier. Flip Jonkman is een zeer actieve Heinoër en ras- Sallander die zich zorgen maakt over het profiel van onze regio. Vaak wordt Salland verward met Twente of de Achterhoek. Zelfs voor veel Sallanders is niet duidelijk wat de grenzen van Salland nu precies zijn.

Door Flip Jonkman

Salland Marketing

De regio Salland, gelegen in West-Overijssel, is thuishaven van bekende plekken als Deventer, Olst-Wijhe, Raalte, Hellendoorn, Rijssen-Holten en het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Ga je af op de Salland Marketing dan ligt Heino wel op de rand van ons mooie Sallandse land.

Wat is Salland nu precies?

Oorspronkelijk was Salland het middendeel van Overijssel tussen de Kop van Overijssel en Twente. De concentratie richt zich nu hoofdzakelijk op de regio rond Deventer. Dat is wel een aderlating. Immers, In Nieuwleusen kent men het Sallandse Volkslied beter dan elders. Daar voelt men zich echt Sallander. Ook in de ‘Sallandse Juweeltjes’ met name Vilsteren zingt men het ‘Sallandse Volkslied’ uit volle borst. Even terug naar Heino! Een ‘randgeval’ volgens Salland Marketing maar Heino ligt te midden van prachtige landgoederen.: Landgoed Den Alerdinck, landgoed de Colckhof, Landgoed de Gunne, Landgoed ’t Relaer, landgoed de Vlaminckhorst en landhoed ’t Nijenhuis.
Ook is er een landelijke fietsroute van 35 km. ‘Rond Heino’, gerealiseerd door Arie Pekkeriet en mij. (initiatief FTC Heikera) Onbezorgd fietsen via een bepijlde route!

Promoten van Salland

Er zijn nog wel andere manieren om Salland te promoten. B.v. de Sallandse Bottermarkt in Raalte.
En ……onze muziekgroep De Stuwzangers, waarvan ik dirigent ben trekt er op uit, naar het Duitse Potsdam en Oranienburg. Ook in Frankrijk is men actief. Ons mooie Salland wordt zo dus ook gepromoot over de grens. Vele malen klonk van het grote buitenpodium in Potsdam: ‘Die Stuwzangers Holland vom schönen Sallandse Vilsteren’. En in Frankrijk? ‘Les batteuses de Hollande de la belle Salland Vilsteren’. Optredens elders in binnen en buitenland worden regelmatig beantwoord met bezoekjes aan Salland.

Sallands Volkslied

In de darpen met bargen en busse
van oons Oaveriessels laand,
Is zo rustig en kalm nog ut leaven
en ie veult nog de Saksische baand.
Sallaand, woar Iessel en Regge
eur weg zeukt langs diek en langs wal.
Ik verlang noa oew heed en oew busse,
‘t Is ut laand det mie geet boavenal!

SALLAAND, SALLAAND, HIER IS MIEN STEA,
WOAR ‘T LEAVEN VEDAN GEET
IN RöSTE EN VRAE!

Noe wal duzenden joaren ‘eleden
leep’n beeste vrie in ‘t rond.
Tut de mens kwam met hebb’n en holl’n
uut ut Oosten noar Sallaandse groond.
Peare wûn mangs wal e-offerd
an Wodan in ‘t heilige wold.
En in ‘t vuurjoar slög hoge de vlamme
uut de boake van ‘t kurkdröge holt!

Noa die duustere tied, lang ‘eleden
heuren ‘t volk van Jezus’ leer.
Moar de stried van de leu met mekare
gung van niejs en nog mennige keer!
Noe brengt de vrae en de vrieheid
de leu uut de zörg en de nood.
En de vrûmde, die zwarft langs de wège
zee denkt vaste: De leu hebt hier good!

Dialectverschillen

De uitspraak is wel verschillend in de diverse plaatsen binnen de ‘Sallandse grenzen’ maar iedereen begrijpt elkaar. Duidelijke grenzen zijn er niet. Kom je vanaf Heino richting Dalfsen dan valt een groot bord op: U rijd het Vechtdal in. Maar ook dat behoort nog tot Salland. Op Facebook beheer ik Mooi Salland. Fietsend door ons mooie Salland maak ik foto’s. Ook anderen leveren foto’s aan. De ‘Salland grenzen’ worden daarbij dikwijls ongemerkt overschreden, maar ook daar is het mooi!

 

Salland in Potsdam, Duitsland

 

Heeft u ook een leuk Sallands verhaal, stuur het dan naar info@damastinsalland.nl!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.