Gezond bewegen en eten

Willy Boogard: Wildpluk… en kun je daarvan leven?

Dit is een verhaal uit onze serie over Sallandse ondernemers. Wil jij hier ook staan? Laat het ons weten.

“Wildpluk? Kun je eten uit het wild dan?” Dit is een vraag die ik regelmatig gesteld krijg. Ik vind het een uitdaging om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Samen met mijn buren en mijn man heb ik mijn eigen huis en aardehuiswijk gebouwd. Daarna was het tijd voor de aanleg van het groene gebeuren. In die fase zitten we nog volop. Mijn eigen eetbare siertuin is inmiddels een beetje meer gaan verwilderen dan ik had gedacht/gehoopt. Maar als ik ‘s ochtends mijn kopje koffie drink dan gonst het van de hommels en bijen. En dit jaar zijn er al zoveel meer vlinders. Dan offer ik graag een stukje tuin op.

Door Willy Boogaard

Waar haal ik dan mijn eten vandaan?

Samen met een aantal dorpsbewoners werk ik op zaterdag in de buurtmoestuin. We zaaien, planten en oogsten en kijken vooral hoe we op een ecologische manier, goed voor de bodem, bijen, hommels en insecten, kunnen tuinieren. En het leuke is dat er daar plek is voor de wilde planten. Mijn wildplukwandelingen begin ik vaak in deze tuin. Tussen de kolen en slaplantjes groeien kleine plantjes, zoals kleine veldkers of vogelmuur. Hele smakelijke wilde planten met dubbel zoveel vitaminen en mineralen dan in de andere groente.

Ik vind het heel leuk om deze wilde eetbare plantenkennis te delen op mijn wildplukwandelingen. Naast de buurtmoestuin wandel ik dan door het voedselbos in aanleg en dan naar de perenbongerd van de stichting Eetbaar Olst-Wijhe. Het weiland, de sloot, een kleine bosje, de oude perenboomgaard, allemaal hebben ze hun specifieke planten met hun bijzondere kenmerken.

Wildpluk en kun je daarvan leven?

Belangrijker vind ik om meer mensen enthousiast te maken om hun eigen groente, fruit en wilde planten in hun directe omgeving te telen en te gebruiken in hun dagelijkse maaltijd. En dan kan wildpluk heel verrassend lekker zijn. Denk aan een groentesnoepje met een heerlijke smaakexplosie in je mond.

Nieuwsgierig geworden? Wildplukwandeling of een plantaardige kookworkshop? Kijk op mijn website of mail je vraag naar willy@willyboogaard.nl . Tot ziens in het groen!

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten